Sunday, September 16, 2007

Yazd

Rano jsme meli domluveny vylet na Dahkme-ye, veze mlceni, komar zatim vyspava variaci na chripku. Taxikar s kraplym starym pajkanem (mistni auto dost sverazneho designu a provedeni) a neuveritelne ramusicim radiem - co chvili jej ztlumi a ono se samo rozehraje naplno.

Veze mlceni jsou ovalne stavby prislusniku Zoroastrianskeho nabozenstvi, coz je stary mistnikult, co tu byl rozsiren davno pred tim, nez sem byl privezen Islam. Veze jsou nizke a siroke monumenty z kamene, postavene na kopcich v pousti za mestem. Zoroastriani uctivaji zivly a povazuji je za postvatne, hrichem je jejich znecistovani, takze ani mrtve nepohrbivaji do zeme, ale odnesli je do vezi, kde mrtvoly ohlodali supy, kosti se pak shrnuly do centralni sachty. Po ceste zpet taxikar zaslapava plyn do podlahy, zadne pasy a hroutici se karoserie, protismer. Z vezi je karasny vyhled na pocinajici stity hor a mesto potahle smogem.

Okolo poledne balime a taky navsteva muzea vody, vstup volny. Vodu v Yazdu v davnych casech ziskavali pres dumyslny system podzemnich kanalu, ktere sly az k zasobarnam pozdemni vody pod horami, odtud v hloubce az ke mestu. Neuzivali studni, pro vodu chodili do pozdemnich komnat. Taky jsou tu k videni Baghiry - dumyslne chladici veze, ktere zachytavaly vanek a vytvarely pomerne slusny pruvan.

Zahedan no good, pakistan no good, slychavame. Tak jako od turku Iran no good a jak rikal i Pavel, co jsme ho potkali. Nyni jiz sedime v buse a tesime se na to, az si koupime typicka Pakistanska pyzama (kdyz to dnes pisu, uz ho mam na sobe). Ale listek co nam prodali, byl vcerejsi, tak nas po chvili handrkovani usadili na zadni petku. Tam jsme tak moc nechteli :)

Pak pri pozvolnem zapadu slunce pohori kresli na obzoru divadelni kulisy z papiru, bez jakekoliv hloubky.

Obcas, kdyz autobus vyjizdi, podlozi se mu kola vajickama, na pamatku po strojich zbydou fleky a rozjete zloutky. Asi pro stesti.

Pri obcasnych zastavkach autobus navstivi zebrak - maly kluk a pak chlapek co prisel o nohy - jde ulickou a recituje nebo zpiva costi, dostane nejake penize.

. To je velmi prastare nabozenstvi, ktere tu bylo rozsirene daleko driv, nez sem prisel Islam. Veze jsou ni

- velmi prastareho nabozenstvi, ktere bylo v Per

1 comment:

Jana H said...

Ahoj z Kolína. Díky za pěkné a zajímavé vyprávění a těším se na další.Moc Vás všechny zdravím a myslím na Vás. Jana H