Monday, October 8, 2007

Agra

Z nadrazi do hotelu Riz nas odvezl mnohomluvny a neodbytny riksak Munna, se kterym jsme se nakonec dohodli - respektive nepodarilo se nam se jej zbavit - ze nas poveze po mistnich pamatkach, za celkem sympatickou cenu 400 rupii. Jiz velmi brzy rano, pred sestou, mirime na pamatku snad setove nejvehlasnejsi, abychom se vyhnuli nekonecnym davum. Taj Mahal. Nevim, nakolik pusobila sama stavba a kolik tomu pridalo me ocekavani od udajne nejkrasnejsi stavby sveta, ale ten moment, kdy se projde rudou branou a otevre se pohled na snehobily mramorovy kolos s kopulemi a stihlymi sploupy, se symetrii zahrad a cervene kamennych mesit po stranach, byl uzasny. Az z toho mrazilo po zadech. I tak casne rano tu byly spousty lidi, povetsinou cizokrajnych. Stavbu ohlodal cas a jiste i nescetne nenechave prsty vandalu odlupujici a loupici intarzie z drahych kamenu. Ty obrazce a vzory vykladane z pestrobarevneho kameni lepeneho do mramoru je technika, kterou zdejsi kraj proslul. Stari mistri z Persie sem prisli Taj Mahal postavit a pak tu zustali.Venkovni geometricka vyzdoba je misty olamana, vytrhana, diry jsou ledabyle zamaznute cementem. Tu a tam okorale a pukle kamenne vyzdoby a kvety. Vsechno jsou to ale prevazne drobnosti, ktere zaujmou az zblizka. Jak velkolepe to ale muselo byt tehdy?

Taj Mahal je hrobka, kterou pro svoji zenu nechal postavit Shah Dzahan, dvaceti tisicum trvalo dilo celych dvacet let. Sah mel pry v umyslu postavit na druhem brehu reky Jamuny tzv. "cerny Taj Mahal" - identickou kopii stavby, jenom v cernem mramoru. Nikdo tomu dlouho neveril, az do chvile, kdy se na udajnem miste odkryly zaklady odpovidajicich tvaru a rozmeru. Jenomze mu to prekazila smrt. Romanticka verze tvrdi, ze sah naposledy vydechl pri touzebnem pohledu z vezeni (z trunu sesazen a uveznen snad vlastnim synem) na hrobku sve zeny, pry to ale spis zavinil alkohol a predavkovani afrodiziaky ;-) O Taj Mahalu by se dalo napsat spoustu faktu, ale ty si muzete najit na Wikipedii.

Dalsi navstevou jsou udajne "dilny" s odevy, stribrem a mramorem. Jsou to ale vpodstate jenom obchody pro turisty, kde je v zakulisi obcas videt, jak jednotlive predmety vznikaji. Munnu za tuto zastavku nejspise cekaji nejake provize.

Baby Taj je hrobka podobna Taj Mahalu - proto taky to oznaceni, ve skutecnosti se jmenuje uplne jinak - je ale malicka, mene slavna a tedy i mene navstevovana, coz je prijemne.

Red Fort - cervena pevnost. zcasti obsazena armadou, zcasti zhroucena,. zbytek otevreny verejnosti. Stavby z cerveneho kamene, mesity a zahrady z bileho mramoru s intarziemi, nadvori, slouporadi, vyhledy na mesto. Vse okousal cas.

Cekam, az si pevnost doprohlednou i Kalda s Petou a dam si na ulici caj. Rodinny podnik - chlapek a jeho syn.

Posledni povinnou zastavkou je kasmirsky obchod, Munna sam priznava, ze z toho bude mit provize, kdyz tam budeme alespon 20 minut... Ale krame je nechutne predrazeny, latky, stolky, sperky, drahe kameni, obleceni, cetky, koberce. Bereme to jako prohlidku muzea, ptame se na cenu, zertujeme. Podari se nam dokonce urazit majitele, kdyaz mu sdelime, jaka je podle nas realna cena jednoho kaminku. Vecer se nechame riksou dovezt do restaurace na veceri. Vyborne kure Tandoori (tandur je takova hlinena kruhova pec. V maloktere Indicke restauraci v Praze a vubec v cechach ji skutecne maji a pry je to zarizeni velice nakladne, tady se ale ta z hliny uplacana picka najde skoro v kazde poulicni dhabe), Kabuli Nan - placka s medem strouhana tvarohem.

No comments: