Sunday, October 7, 2007

Delhi

Old a New Delhi a ruch velkomesta. Mijime prodavace vseho: kufry, batohy, naramky. Salaty a dzusy, kose pestrobarevneho ovoce. Saty, latky, cetky. Cistici bot a prodavaci vodotesnych hodinek - mnoho jich plave ve zlutem lavoru. A podel zdi zebrraci s natazenou rukou, starci, mrzaci bez koncetin. Jini spi, polehavaji vsude. Cisti, spinavi. Spolu s psy a hromadami odpadku. Zkousieme si zaridit levnou letenku, ale je nedele, skoro vsude zavreno. Na tech par mistech nabizeji letenky nikterak levne, pres internet to tedy asi bude nejjednodussi.

Centrum mesta - Connaught place - je kruhovy park a travnik, nekolik soustrednych kruhu ulic, pak jako paprsky na vsechny smery miri Radial Roads ruznych cisel. Jenom projdeme okolo cervene observatore Jantar Mantar, kdew se nam nechtelo platit vstupne, najdeme potom - byt s jistymi obtizenmi - skikhsky chram (nebo-li Gurudvaru) Bangla Sahib. Davy mistnich i turistu. Sikhove nosi turbany, dovnitr se smi jen se zakrytou hlavou, dostanu oranzovy satek (v komurce pro turisty), necham jim sve boty.

Nadrvori zakryva plachta napjata mezi lany, podeprena nekolika volnymi sloupky z bambusovych holi. Vnikaji pod ni zavany vetru, vzdouvaji platno a sloupky klepaji v mimorytmech- tu zvednuty do vyse, tu srazeny zpet k zemi. Sedi tu pestrobarevne skupinky, rodiny. Uvnitr chramu zni zpev a tabla, husty dav krouzi okolo zlate svatyne. Na nadvori najdeme posvatnou nadrz s rybami, ve kterem se koupou verici, polehavaji okolo, bavi se a nebo spi. Sikhove v modrych turbanerch obchazeji okolo a vycini tem, co si sundali pokryvku hlavy.

Cestou k parlamentu nam riksak nabidne velmi dobrou cenu pod podminkou, ze se nenechame odvezt do jakyhosi kramku a pet minut tam budeme. Tradicni zalezitost, kyvnem na to nakonec - je to dost daleko a ceny jsou - jak jinak - znacne premrstene, bohuzel na sto stoji nakonec tolik casu, ze k parlamentu se dostaneme tak akorat vcas na to, abychom se na nej zdalky podivali a sehnali si dalsi riksi k nadrazi. Odjezd do Agry.

No comments: