Thursday, October 4, 2007

Prusmyk nas nepustil

Pres noc nasnezilo, prechod sedla neni mozny, alespon to rikaji pruvodci. Propustime pruvodcea a dalsi hodinu se hadame o tom, kolik jim zaplatime, nakonec se dohodneme na odstupnem 1500 rupii. Zbylo nam pak uz jen malo penez, uvidime, jak s tim vystacime, taky dost zalezi na tom, kdy se nam povede vymenit dalsi dolary, nebo podojit kartu, nekde. Zmareny prechod nam ponekud naboril plany. Dopoledne jsme si s Kaldou vyslapli snehem kus pod sedlo. Kouknout na ten mirumilovny ledovec z nasi strany a neco malo vyfotit. K poledni padne rozhodnut, ze zde nebudeme spat a ztracet cas, byt je tu pekne, zkusime se misto toho vratit do Kugti. Vyrazime okolo pul druhe, je chladno a trochu sposnehuje. Nize pak sluncezapad oranzovou barvi protejsi svah a kresli siluetu stareho sucheho stromu proti vylestenemu nebi.

Hlavy bodlaku jsou
horkovzdusne balony
z cizokraje

spolu s dnesnim sluncem
dohorivaji

Okolo sedme, tedy jiz za tmy, dorazime do vesnice. Mladsi z pruvodcu - tedy spise prekladatel - ma jeste Kaldovy ponozky, tak jej vyhledame. Jsme pozvani na caj a veceri (predtim u kramku stihneme jeste jeden caj a vystydlou pakoru (cibuli v testicku). Staveni, pry asi tisic let stare, bylo postaveno v dobach, kdy tady padala obrovska mnozstvi snehu. Vse je tedy uvnitr, aby nebylo nutne pres zimu vubec chodit ven. Skladiste, chlevy, bydleni, kuchyne s pickou a hromadou dreva na zatop. Schodiste tesana z kmenu stromu. Otec, matka, dva mladsi bratri (nejmladsimu se rika "Hengloa", coz v mistnim nareci znamena zizala), stryc.

Jime a pijeme, povidame, kouri se opet caras. Pred dvema lety tu asi mesic bydlely nejake holky z Francie a zkoumaly mistni kulturu - zpivaly i tanacovaly s mistnima. Pruvodce studuje techniku v Shimle, je mu 23 roku. V Brahmauru pry zije zena, co se obleka a chova, jako by byla mistni, ale jeji plet je bila. WWI je nejaky druh boxu nebo zapasu a v reprezentaci je pry nejaky silak z Himachalpradeshe. Byt nase puvodni predstava byla postavit stan nekde za vesnici, nakonec radi prijmeme pozvani k prespani.

No comments: