Tuesday, September 18, 2007

Quetta

Jsme v Quette. Opet jsme prijeli v noci a dospavali na nadrazi, okukovani mistnimi. Obrovske rodiny s neskutecnymi hromadami veci, ktere pak na hlavach nesli do vlaku. Odstiny Indie, nebo spise predstav o ni. Listek nejde koupit za dolary, jdem tedy s Lenkou najit banku, pri te prilezitosti taky zkusime vyridit slevu pro cizince. Kancelar je vpravo od nadrazi. Ulice: hluk, auta, kola, povozy plne slamy tahnou oslikove. V chodniku diry do kanalu a tekouci splasky pachnou ven. Bila kancelar, bily dum. Vsude ozbrojenci. Na konci chodby Commercial dept a prastarobyla kancelar a stoley zavalene starym zazloutlym papirem, snompy na stroji tistenych formularu. Podari se nam vyjednat slevu jen pron as dva chybi nam pasy i cas, nez to staci vyridit, jdeme najit tu banku, vojaci jsou vsude, strilny obestavene pytli s piskem, tezky cerny kulomet hlida krizovatku (pry opatreni zhruba rok, od prvnich pumovych utoku. A do Kandaharu je to jen kousek). Zebraci, cistici bot a riksy, malovana auta, vojaci, vojaci a vojaci...

Zpatky na nadrazi mrnavou riksou a tam uz je problem s listky, prilis pozde, cekame na prednostu vlaku a trochu tecou nervy, nakonec listek kupujeme az vev vlaku a je to drazsi - asi 1000 rupek na osobu (neco pres tri stovky korun) a sleva tu uz neplati.

Kupe a sest posteli, tri ventilatory a v oknech mrize. Podel trati slum. Stany, smetiste, pase se tu stado ovci, pohubla koza, lany trusu uplacavaji do koblizku: topivo?

A cihelny: nekonecne plochy, cihly z hliny, siroke ocouzene kominy a vse se topi v mracnech zvireneho prachu a pisku. Bezutesne scenerie v odstinech okru.

Nepredstavitelne horko. Tri vetraky jen rozdmychavaji pekelnou vyhen a oknem, dvermi sem vletuji hromady prachu. Prodavac piticek prochazi vlakem s kyblem plnym vody a v te spine plavou krabicky a brcka, ale osvezi to. Ohromne. Ctyricet stupnu.

Stav, kdy staci otrit se hadrem namocenym vodou z kohoutku na zachode (ve vlaku) znamena znovuzrozeni. A to vydrzi jen par minut. Pisek a pot a z obleceni zbyl jen zaneradeny hnusny hadr. Koupit Shalmar Kaweez (tradicni pakistansky odev) a tuhle spinu zahodit.

No comments: