Wednesday, September 26, 2007

Rozdeleni

Snidane u pruvodce doma, placky a jakasi omacka z brambor bajecna, 4 kila cervenych sladkych jablek s sebou. Z Kuarsi cestou do Lammu. Cestou tesanou do skaly nad dalsi hlubokou a strmou strzi. Pad by byl dlouhy a koncil by ve zpenene vode. Strmost, to je skala bez vegetace, kolmo dolu. Na prvni krizovatce se dame doleva, dolu ze svahu, sestoupime k mostku pres horsky potok, pak se dame vlevo a po druhem, protejsim svahu. Krajina je dost sucha a pripomina Sardinii. Na dalsim rozcesti je treba jit horni, pravou stezkou, leva se totiz svazuje k nejake male vesnicce v uboci - jen par domku, strechy z bridlicovych kamenu, jak je tady zvykem (s hromadkami susisi se fazole, kukurice...)

V Lammu si dame caj, mistnustka zluta s modrou podlahou, na stenach plakaty s Indickymi herci, obrazky bohu a pytlicky s teckami na celo - ruzne druhy, na ruzne prilezitosti? Pred domem se susi fazole (v nich spi "nas" pes) a rajcata, na policku rostou feferonky. Na ceste se shromazdi dav skolacku v uniformach a prekvapene na nas koukaji.

Pri druhem caji - cekame totiz na autobus - padne nahle rozhodnuti, rozdelime se na dve skupiny - Anicka s Honzou a Komarem (maji na 7. rijna letenky) pojedou rovnou do Brahmauru a odtud pres prusmyk Kugti. Ja, Lenka a Kalda s Petou se vydame do blizsiho Holli a odtud kratsim trekem okolo jezera Manimahesh do Hardsaru, kde vlastne trek pres Kugti zacina. Podle jejich zprav a pocasi pak rozhodneme, zda-li se o prechod rovnez pokusime.

Do Holli jedeme s nasim pruvodcekmm (a bez psa, vyhodime ho z busu), tam pak koupime caj na cestu, snime omeletu a vydame se do vesnice Tyori, kde nam nabidli nocleh a jidlo (tak jako v Kuarsi). Splhat se za slunce do krpalu, polykat prach... ubytuji nas v male seknicce: tyrkysova podlaha (nater pry obnovuji co 10 dni), podloubi vrazedne nizke a dedousek vyloupava kukurici, k nemu patri kouzelne krasna bezzuba babicka s bolavyma kolenama. A na noc ani nevybalim spacak, jen se prikryju do zdejsi deky. Prsi a dirama ve stropu sem trochu kape. Pak Petu vzbudi brambora, ktera propadne ze strechy a spadne ji na hlavu.

Kali se za vesici pod skalou, za polickem chilli, pod orechy.

No comments: