Sunday, September 30, 2007

K jezeru a dolu

Sychrave rano se snehovym popraskem a dnes obzvlaste vycerpavajici vystup vzhuru kamennou suti a pak namahavymi skalami. Trva to asi hodinu a pul. Nahore sluncecno a krasne pohledy do vsech stran: zpet do udoli a na ledovcove hrebeny, dopredu na kamenne pole, mesicni krajinu sestupu, kde nic neroste (jen tu a tam kus neduziveho mechu) a prevazuji odstiny hnede, na mohutny vrchol Manimahesh Kailash - udajny domov boha Sivy - a vzdalene masivy pod snehem.


Dalsi hodinu nam zabere sestup k posvatnemu jezeru Manimahesh. Betonem obehrazdena louze obklopena hromadami smeti. Tu a tam popel nebo speceny kolac odpadku, par ohnu jeste hori a promenuje plastove lahve, papirky a sacky ve stiplavy dym. Zbylo jen par bambusovych konstrukci, ktere chlapik ve zmijovce rozebira, snopy dek a pytle pripravene k odvozu na ponicich s rolnickami. Posledni zbyly stanek s jidlem, suvenyry, vonnymi tyckami je jeste v provozu, chlapek, co tam beha okolo hrncu, vypada jako arab nebo Kristus. Ve vode se prave vykoupal posledni Sadhu - svaty muz a poustnik. Oblecen do caru oranzoveho hadru, zarostly a vousaty, dredy v drdolu. Vlastni jenom malou tasticku: denik, velikou krabicku zapalek, cigarety a hasis. Vykourime s nim cilum (takova keramicka fajfka na koureni travy), dame si tady jidlo - obvyklea ryze a dal hodne koreneny kari, docela palivy, k tomu kompot - kousky manga a jinych plodu ve slanem palcivem nalevu. Oltar Sivy se hroti trojzubci a prapory se svastikami.

Sestup k vesnici Hardsar je posety smetim a pohozenymi obaly - festival u jezera skoncil teprve pred par dny. Mineme par chysi sbitych z bambusu a vlniteho plechu, spinavi lidi, pradlo se susi na kamenech a konstrukcich. Slum. O kus dal vedle cesty mrtvy kun, zira prazdnym dulkem do modre nasd sebou, do dalky se tahne jeho nesnesitelny puch. Do vesnice dorazime spolu se setmenim, odvoz do Brahmauru ukecame z 500 rupii na 300 (ucinna je zvlaste taktika odchazeni a nezajmu) a tam se ubytujeme v pomerne luxusnim hotelu. Namisto 600 za pokoj zaplatime 400, spime 4 ve dvouluzkovem. Maji tu dokonce i sprchu s teplou vodou :) Vecermie v restauraci, ktera k hotelu patri. Vedle nas cosi slavi pocetna skupina Indu a jidelni listek je vyjezen. Misto tak touzebne ocekavaneho masa se musime spokojit s houbami a syrem, ale i na tom si nalezite pochutnam. Pro pivo nam dojde majitel kamsi do ulic. Je hodne silne a velike ( 650ml). Staci jedno a uz se mnou pekne zatoci.

No comments: